Format

Allmänna krav för att få delta

För att du ska få delta i Svenska Schackligan krävs att:

 • Du är svensk medborgare
 • Du har ett konto på Chess.com med en ranking i spelläget rapid. Du får en ranking genom att spela 20 rankade rapid-matcher på Chess.com medan du är inloggad på ditt konto.
 • Om du sedan tidigare har en FIDE-rating så skall denna kopplas till ditt konto på Chess.com.

Det finns ingen nedre eller övre åldersgräns för att delta i Svenska Schackligan.

Svenska Schackligans divisoner

Alla svenska schackspelare oavsett rating kan delta i Svenska Schackligan. Det finns nämligen en division för alla. Seriespelet är uppdelat i fyra olika divisioner baserat på rating, vilket gör att alla deltagare tävlar mot deltagare på samma nivå.

Pawn-divisionen (0-799) är för amatörer och nybörjare. Knight-divisionen (800-1299) är för den avancerade nybörjaren som ännu inte börjat spela på klubbnivå. Rook-divisionen (1300-1999) är för den typiska klubbspelaren. Queen-divisionen (2000+) är för den avancerade schackspelaren.

 • Queen - 2000+ Rating
 • Rook - 1300-1999 Rating
 • Knight - 800-1299 Rating
 • Pawn - 0-799 Rating

Elo-kravet för att delta i en kvalturnering baseras på spelarens elo-rating på Chess.com vid speltillfället. Om en spelare avancerar från t.ex. Pawn (0-799) inför kommande omgång i den högre divisionen (Knight, 800-1299) så kan spelaren delta i denna kvalturnering också, men man får endast delta i en månadsfinal per omgång

Så deltar du i Svenska Schackligan

För att kunna delta i Svenska Schackligan behöver du registrera dig via plattformen Chess.com och gå med i Svenska Schackligans klubb på plattformen.

Följ dessa steg för att registrera dig för en kvalturnering.

Logga in på ett konto som uppfyller Svenska Schackligans ratingkrav på Chess.com


Logga in på ditt konto på Chess.com. Har du inget konto på Chess.com kan du skapa ett gratis. Om du sedan tidigare har en FIDE-rating så skall denna kopplas till ditt konto på Chess.com. Du kan fylla i din FIDE-rating i dina konto-inställningar på Chess.com.

OBS! Du måste ha spelat 20 rankade partier i spelläget “rapid” (10 minuters betänketid) på ditt Chess.com-konto för att kunna delta i Svenska Schackligan. Detta krav finns för att ditt konto ska tilldelas en korrekt rating så att du hamnar i rätt division. Detta gäller även dig som har en FIDE-rating kopplat till ditt konto.

Bli medlem i Svenska Schackligans klubb på Chess.com


När du är inloggad på ditt Chess.com-konto ska du ansöka om medlemskap i klubben “Svenska Schackligan”. Se till att du har ansökt om medlemskap i klubben senast 24 timmar innan kvalturneringens start för att garantera din plats.

Direktlänk till Svenska Schackligans klubb på Chess.com.

Spela i kvalturneringen!


Har du genomfört steg ett och två behöver du inte göra någonting mer förrän kvalturneringen börjar. När kvalturneringen börjar enligt spelschemat har du möjlighet att spela i kvalturneringen.

Så spelar du i kvalturneringen

Gör följande för att spela i kvalturneringen på Chess.com:

 • Logga in på ditt Chess.com-konto
 • Gå in på Svenska Schackligans klubbsida på Chess.com
 • Tryck på fliken “Kommande evenemang”
 • Registrera dig för kvalturneringen du ska delta i. Registreringen till kvalturneringarna öppnar en timme innan schemalagd starttid. Vid start klockan 19:00 går det alltså att registrera sig tidigast klockan 18:00. Du registrerar dig genom att klicka på den kvalturnering som du ska spela i och trycka på den gröna knappen med texten “Gå med”
 • När kvalturneringen börjar kommer du automatiskt att paras ihop med en motståndare.

Om du inte hittar kvalturneringen kan du kontakta supporten på Chess.com eller en turneringsadministratör (användarnamn: bruskii1) för att få hjälp.

Registrering till månadsfinal

De spelare som går vidare från en kvalturnering kommer att kontaktas av en turneringsadministratör genom ett meddelande på Chess.com med instruktioner om hur månadsfinalerna går till.

Fair play-regler

För att säkerställa att Svenska Schackligans matcher och turneringar spelas rättvist och fusk-fritt har vi tagit fram åtgärder och riktlinjer för att motverka detta. Vissa av dessa åtgärder kan ni läsa om nedan.

Då turneringen spelas på plattformen chess.com gäller även deras policy för Fair Play. Denna går att läsa här: https://www.chess.com/legal/fair-play

Genom att registrera dig samt delta i Svenska Schackligan går du med på dessa villkor.

Vilka åtgärder tas för att motverka fusk?

Direkt när en kvalturnering är slutspelad kommer samtliga matcher att analyseras med hjälp av Chess.coms anti-fusk-verktyg. Inga resultat är bekräftade förrän de godkänts av Chess.com. Läs mer här: https://www.chess.com/article/view/chess-com-fair-play-and-cheat-detection

För att säkerställa att samtliga matcher under slutspelet spelas rättvist och enligt Fair-play kommer det även att finnas en licensierad domare på plats som ser till att matcherna spelas korrekt.

Det är krav på att spelare som deltar i månadsfinal och årsfinal har en aktiv skärmdelning på hela skärmen och webbkamera under hela matchens gång.

Detta arrangeras med hjälp av ett Zoom-samtal där deltagare, arrangör och domare kommer ha direkt kontakt med varandra. I detta möte kan du som spelare efterfråga att samtala privat med domare eller arrangör vid behov.

Om en spelare ertappas med fusk kommer administrativa åtgärder att tas. Detta kan innebära t.ex. överlåtande av prispengar och turneringsplaceringar, samt avstängningar. Information kring överträdelser kommer också att delas med Chess.com och Svenska Schackförbundet.

Format

Kvalturneringarna i Svenska Schackligan 2022 spelas i schweizer-format med tio (10) minuters betänketid, och noll (0) sekunders inkrement.

Kvalturneringarna i Svenska Schackligan 2022 spelas i schweizer-format med tio (10) minuters betänketid, och noll (0) sekunders inkrement.

Svenska Schackligans kvalturneringar kommer spelas i ett schweizer-format där varje spelare får spela åtta (8) partier. Matcherna i kvalturneringarna spelas bäst av en match. I ett Schweizer-format spelar alla spelare åtta (8) partier och de åtta (8) spelare som samlat på sig flest poäng vid tävlingens slut avancerar till respektive divisions månadsfinal (I Queen-divisionen utdelas även ligapoäng de 32 spelare med flest poäng). Vid lika ställning (tiebreak) används chess.com’s tie-break poäng (Läs mer på Chess.com).

Månadsfinaler

Månadsfinalerna kommer att spelas enligt ett vanligt slutspelsträd (single elimination bracket) bäst av två matcher. Vid lika ställning efter två partier spelas en tiebreak: Bäst av 2 matcher, med tre (3) minuters betänketid och två (2) sekunders inkrement. Varje månadsfinal kommer ha åtta (8) deltagare och slutspelsträdet börjar därför i Kvartsfinal och fortsätter tills en vinnare har utsetts i finalen.

Årsfinal

De sexton (16) spelare i divisionen Queen (2000+) som har samlat på sig flest ligapoäng under årets gång säkrar en plats i årsfinalen. Den stora årsfinalen kommer att spelas enligt ett vanligt slutspelsträd (single elimination bracket) bäst av två matcher. Finalmatchen spelas i bäst av fyra matcher.

Liksom kvalturneringarna spelas även slutspelet med tio (10) minuters betänketid, och noll (0) sekunders inkrement.

Prispott

Prisfördelning månadsfinaler i Pawn-, Knight- och Rook-divisionerna

3000 kronor delas ut per månadsfinal i Pawn-, Knight- och Rook-divisionerna.

Prisfördelningen ser ut som följande:

 • Plats 1: 2000 kronor
 • Plats 2: 1000 kronor

Prisfördelning månadsfinaler i Queen-divisionen

10 000 kronor delas ut per månadsfinal i Queen-divisionen.

Prisfördelningen ser ut som följande:

 • Plats 1: 5000 kronor
 • Plats 2: 3000 kronor
 • Plats 3-4: 1000 kronor

Prisfördelning årsfinalen av Queen-divisionen

25 000 kronor delas ut under årsfinalen i Queen-divisionen

Prisfördelningen ser ut som följande:

 • Plats 1: 10 000 kronor
 • Plats 2: 7500 kronor
 • Plats 3: 5000 kronor
 • Plats 4: 2500 kronor

Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Spelschema

Det kommer att arrangeras totalt 16 öppna speltillfällen under året, fyra för varje division.

Ett speltillfälle består av en kvalturnering och en månadsfinal. Kvalturneringarna spelas i regel på måndagskvällar och månadsfinalerna spelas på nästkommande torsdagskväll.

Samtliga datum för alla speltillfällen finns nedan.

Spelschema Queen-divisionen (2000+ Rating)

Queen-divisionen arrangeras under fyra speltillfällen över året och avslutas med en Grand Prix-final.

Speltillfälle 1 (maj-juni)

Kvalturneringen spelas den 30 maj med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 2 juni med start klockan 19:00.

Speltillfälle 2 (juni)

Kvalturneringen spelas den 27 juni med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 30 juni med start klockan 18:00.

Speltillfälle 3 (oktober)

Kvalturneringen spelas den 3 oktober med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 6 oktober med start klockan 18:00.

Speltillfälle 4 (oktober-november)

Kvalturneringen spelas den 31 oktober med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 3 november med start klockan 18:00.

Årsfinal (17 november)

De sexton (16) spelare som presterat bäst i Queen-divisionerna under året kommer att bjudas in till Svenska Schackligans årsfinal som är schemalagd att spelas den 17:e november.

Läs mer om årsfinalen under rubriken “Särskilt om Queen-divisionen”.

Spelschema Rook-divisionen (1300-1999 Rating)

Rook-divisionen arrangeras under fyra speltillfällen över året.

Speltillfälle 1 (maj)

Kvalturneringen spelas den 23 maj med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 26 maj med start klockan 19:00.

Speltillfälle 2 (juni)

Kvalturneringen spelas den 20 juni med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 23 juni med start klockan 19:00.

Speltillfälle 3 (september)

Kvalturneringen spelas den 26 september med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 29 september med start klockan 19:00.

Speltillfälle 4 (oktober)

Kvalturneringen spelas den 24 oktober med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 27 oktober med start klockan 19:00.

Spelschema Knight-divisionen (800-1299 Rating)

Knight-divisionen arrangeras under fyra speltillfällen över året.

Speltillfälle 1 (maj)

Kvalturneringen spelas den 16 maj med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 19 maj med start klockan 19:00.

Speltillfälle 2 (juni)

Kvalturneringen spelas den 13 juni med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 16 juni med start klockan 19:00.

Speltillfälle 3 (september)

Kvalturneringen spelas den 19 september med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 22 september med start klockan 19:00.

Speltillfälle 4 (oktober)

Kvalturneringen spelas den 17 oktober med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 20 oktober med start klockan 19:00.

Spelschema Pawn-divisionen (0-799 Rating)

Pawn-divisionen arrangeras under fyra speltillfällen över året.

Speltillfälle 1 (maj)

Kvalturneringen spelas den 9 maj med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 12 maj med start klockan 19:00.

Speltillfälle 2 (juni)

Kvalturneringen spelas den 7 juni med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 9 juni med start klockan 19:00.

Speltillfälle 3 (september)

Kvalturneringen spelas den 12 september med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 15 september med start klockan 19:00.

Speltillfälle 4 (oktober)

Kvalturneringen spelas den 10 oktober med start klockan 19:00.
Månadsfinalen spelas den 13 oktober med start klockan 19:00.

Här hittar du Svenska Schackligan

Svenska Schackligan finns på följande plattformar:

Vill du komma i kontakt med Svenska Schackligan kan du mejla till Mariela Valencia Vogel på mejladressen mariela@fragbite.com.

Registrera dig nu

Nu kan du vara med och tävla om 101 000 kronor!